dinsdag 9 oktober 2007

Gakuensai (University Festival)


De afgelopen dagen is het feest geweest hier in Tsukuba. Gister (maandag) is namelijk de stichtingsdag van de Universiteit, en vandaar was er hier zaterdag, zondag en maandag een Universiteitsfestival. Over de hele campus was een markt georganiseerd met standjes van studenten die o.a. lekker eten en drinken verkochten. Ook waren er verschillende podia waar studenten hun muzikale en danstalent konden laten zien.

Verschillende van mijn Japanse kennisjes hadden ook een standje, en ik moest uiteraard alles uitproberen wat ze gemaakt hadden. Zo heb ik onder andere mochi (rijstcakejes met zoete rode bonenpasta), okonomiyaki (Japanse variant op de pannekoek, een pannekoek van meel, ei, Chinese kool, en bijv. kaas of garnalen, met speciale saus - ontzettend lekker en bij mij al favoriet sinds ik het voor het eerst gegeten heb!) en takoyaki (kleine balletjes met octopus door het beslag gemixt) gegeten. Ook was er een stand met gesuikerde appels op een stokje (note voor Alex: inclusief een mooi uithangbord met de shinigami uit Death Note ;) ) en ze hadden zelfs suikerspinnen!

Voor wat betreft het entertainment was er een optreden van de dansclub, een enorme groep jongelui die samen een mooie show in elkaar gezet hebben. Ook was er allerlei muziek, van Japanse punk tot aan akkoestische gitaar.

Wat ook heel speciaal was, was de traditionele dans van Okinawa, een van de kleinere zuidelijke eilanden van Japan (zie ook de -ietwat donkere- foto's). Iedereen was prachtig uitgedost. De mannen hadden een kleine of grote trommel in de hand, en de vrouwen, prachtig gekleed, dansten op het ritme. Dit alles werd begeleid door mensen met shamisen (traditioneel Japans snaarinstrument) en gezang. Was ontzettend leuk en mooi om te zien! En het grappigste was misschien nog wel het einde, toen de dansers het publiek de dansvloer optrok en we met z'n allen gewoon maar wat stonden te springen op de muziek!

Zaterdagavond was er nog een ander evenement in de buurt dat wij bezocht hebben. In Tsuchiura, een stad niet zo ver hier vandaan, was een vuurwerkfestival. Ik geloof dat het zelfs een soort wedstrijd was. Dus wij zijn zaterdag om 5 uur op de fiets gesprongen en hebben ongeveer 3 kwartier gefietst. Toen kwamen we bij een weiland vlakbij de stad waar al een boel mensen geinstalleerd zaten, klaar om naar het vuurwerk te kijken. Soms zelfs inclusief picknicktafel! Aangezien dit een een goede plaats leek om te kijken, omdat er zoveel mensen al zaten en we gehoord hadden dat het in het centrum ontzettend druk was, zijn we lekker langs de kant van de weg gaan zitten om te kijken. Er waren zelfs een paar standjes met eten!
Het is in Japan een stuk vroeger donker, meestal tussen 5 en 6. Dus rond 6 uur begon het vuurwerk al. Heb anderhalf uur zitten genieten! Het was echt prachtig, daar is dat Nederlandse vuurwerk niets bij.

Gisteren, maandag, was het een regenachtige dag, vanwege een tyfoon in Okinawa die plotseling slecht weer bracht (het weekend was het stralend weer). Dus ik heb vooral in de bieb zitten studeren. Er bleef niet veel over van het festival in die regen! Maar al met al was het ontzettend leuk om dat zo eens meegemaakt te hebben.

2 opmerkingen:

Marieke zei

Soeperkoel. :3
Ik moest ook maar eens naar Japan gaan, het klinkt geweldig. (Niet dat ik een woord Japans spreek, maar toch!) Opeens klinkt Sinterklaas toch echt een beetje minder indrukwekkend.

Hier is alles goed. Ik heb op school voor drama een dialoog, die gaan we opvoeren voor onze ouders en vrienden etc. Het gaat heel goed, we hebben een leuke tekst, dus ik heb er echt zin in. <3
Veel plezier in J-to-the-pan.

Anoniem zei

Wow, wat geweldig dat festival! Ik heb met veel plezier je foto's bekeken :D

Liefsch,
Gerlie