zondag 16 september 2007

Sumo! Chanko! Akihabara!


Gisteren ben ik met een groepje van 8 internationale studenten naar het sumo-kampionschap in Tokyo geweest. We hadden kaartjes weten te regelen, en aangezien dit maar 2/3 keer per jaar plaatsvindt vonden we het de moeite waard om te gaan!

's Ochtends in alle vroegte hebben we de expresstrein van Tsukuba naar Tokyo genomen. Dat duurt ongeveer een uurtje. We kwamen aan op station Akihabara. Akihabara is de beroemde electronische wijk van Tokyo. MediaMarkt is er niets bij! We zijn snel even een enorme electronicawinkel ingeschoten om o.a. batterijen voor camera's te kopen en te kijken of ze de nieuwe iPod al verkochten. Daarna met de metro naar het stadion. We waren er erg vroeg dus het was nog niet zo druk. De echte goede worstelaars komen pas 's middags. Maar het was leuk om al even de sfeer te proeven. Het stadion is een grote vierkante hal met in het midden de sumo-ring. Iedereen zit op rode vierkante kussentjes (op de grond dus!). De plaatsen het dichst bij de ring zijn het duurst, en daar zitten dus ook alle belangrijke/hoogstaande mensen. Ookal heb je dan een grote kans dat de verliezende worstelaar, die door zijn tegenstander de ring uitgemaneuvreerd is, bij je op schoot valt!

De sport zelf is interessant om naar te kijken, zeker als je zoals wij steeds iemand uitkiest om aan te moedigen (de keuze werd bij ons gemaakt op basis van kleur van de sumo-'kledij'). Er gaat een heel ritueel aan vooraf, o.a.: het zingen van de namen van de sumoworstelaars op traditionele wijze, het stampen op de vloer dit doen ze om kwade geesten weg te jagen) en het strooien met zout (zuiverende werking) door de sumoworstelaars. De worstelaars hebben 4 minuten voorbereidingstijd voordat ze het gevecht aan moeten gaan, en ze beslissen zelf wanneer het begint. Dit betekent veel intimideringstechnieken en bluf om de concentratie van de tegenstander te verbeken. Het is dus zeker ook een psychologische sport!

Tussen de middag hebben we in een traditioneel Japans restaurant gegeten. Sommigen van ons hebben chanko uitgeprobeerd, het traditionele eten dat deel uitmaakt van het dieet van een sumoworstelaar. Het is een soort dikke soep met vettig vlees en groenten dat aan tafel gekookt wordt (zie ook de foto's).

Al met al was het een heel spektakel en ontzettend leuk om een keer meegemaakt te hebben!

Liefs,
Christine

2 opmerkingen:

marieke.sjerps zei

Wow, ik kan me voorstellen dat je je favoriete sumoƫr kiest op basis van z'n jurkje - ze zien er prachtig uit. In tegenstelling tot de persoon eronder. xD Ik zou zo'n gast echt niet op m'n schoot willen zien donderen.

Het klinkt allemaal heel indrukwekkend, zeker met dat traditionele gezang etc. En de chanko. Brrr.

Ik ben blij dat je het naar je zin hebt - ik ook hier in tropisch (ahem) Nederland. Het gaat op zich goed op m'n twee scholen, dus ik ben blij. :3

Liefs van je 'seh

Anoniem zei

Woei! Wat gaaf, die foto's van sumo! Wat moet dat gaaf zijn om te zien :D Alleen die chanko... jij blij dat je vega bent!

Vrijdagavond was ik zelf nog even in Japanse sferen, samen met Floor en Kees op de Tokyo Dance Night. Leuk leuk leuk! Hopen dat ze die dingen vaker doen, want als je terug in NL bent ga ik je er zeker een keer heen sleuren! Het is echt tof!

Liefs,
Sistah

PS.sollicitatiegesprek ging goed, maar ben niet aangenomen helaas. Volgende keer beter! :)